Novi dogovor A2A i Vlade

Bez autora
Aug 04 2011

Memorandum o razmijevanju, kojim se definišu osnove za izmjene nekih članova Ugovora o djelimičnoj privatizaciji i dokapitalizaciji Elektroprivrede Crne Gore, između Vlade i A2A, potpisan je danas u Podgorici. U Memorandumu se navodi da se A2A odriče prava na većinsko vlasništvo u EPCG, dok se Vlada Crne Gore odriče prava na kupovinu akcija koje A2A ima u Elektroprivredi Crne Gore. Memorandumom, koji je juče usvojila Vlada Crne Gore na telefonskoj sjednici, predviđeno je da se izmjene i dopune Ugovora potpišu do kraja 2011. godine. Memorandumom o razumijevanju će biti obnovljeno ono na šta su se obavezale Vlada Crne Gore i A2A, a odnosi se na konsolidovanje saradnje i nastavak sveobuhvatnog i održivog razvoja Elektroprivrede Crne Gore. Osim toga, u Memorandumu se navode oblasti industrijske, ekološke i ekonomske efikasnosti za koje će biti definisani ciljevi, te ako oni budu postignuti, A2A će imati pravo da nastavi da upravlja Elektroprivredom Crne Gore u periodu od 2015. do 2019. godine.

Novi dogovor A2A i VladeMemorandum o razmijevanju, kojim se definišu osnove za izmjene nekih članova Ugovora o djelimičnoj privatizaciji i dokapitalizaciji Elektroprivrede Crne Gore, između Vlade i A2A, potpisan je danas u Podgorici.

U Memorandumu se navodi da se A2A odriče prava na većinsko vlasništvo u EPCG, dok se Vlada Crne Gore odriče prava na kupovinu akcija koje A2A ima u Elektroprivredi Crne Gore.

Iz Ministarstva ekonomije je saopšteno da je Memorandumom, koji je juče usvojila Vlada Crne Gore na telefonskoj sjednici, predviđeno da se izmjene i dopune Ugovora potpišu do kraja 2011. godine.

Memorandumom o razumijevanju će biti obnovljeno ono na šta su se obavezale Vlada Crne Gore i A2A, a odnosi se na konsolidovanje saradnje i nastavak sveobuhvatnog i održivog razvoja Elektroprivrede Crne Gore.

"Osim toga, u Memorandumu se navode oblasti industrijske, ekološke i ekonomske efikasnosti za koje će biti definisani ciljevi, te ako oni budu postignuti, A2A će imati pravo da nastavi da upravlja Elektroprivredom Crne Gore u periodu od 2015. do 2019. godine", saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

Sastavni dio Ugovora o izmjenama i dopunama EPCG Ugovora biće biznis plan za period 2012-2014. godine , plan investicija za isti period, kao i metodologija za određivanje i vrednovanje indikatora i rokovi i način izvještavanja o indikatorima.

Memorandum takođe ukazuje na obostrano razumijevanje projekata od velikog značaja za EPCG, konkretno na spajanje Rudnika uglja u Pljevljima i EPCG, kao i izgradnju hidroelektrana na rijeci Morači, u vezi sa čim će obje strane: Vlada Crne Gore i A2A, uložiti napor kako bi se osiguralo da se ti projekti implementiraju u skladu sa principima održivosti, zaštite životne sredine i ekonomske i industrijske efikasnosti, u slučaju da elaborati i analize pokažu opravdanost ovih projekata.

Navodi se da se Memorandumom ističe i potreba obezbjeđenja jasnijeg regulatornog okvira, u smislu predvidljivosti cijena električne energije u srednjoročnom periodu, uz implementaciju standarda EU u ovoj oblasti, koji će omogućiti infrastrukturne investicije neophodne državi.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik